symphony of sound

Wednesday, January 20, 2010

det er ikke lett å bestemme seg

I år har jeg brukt veldig mye tid på å se på skoler. Nå går jeg jo i 2. klasse, det er et halvt år igjen, og til høsten begynner jeg mitt siste år på videregående. Det er faktisk ikke så lenge igjen, og snart må jeg finne ut hva jeg vil gjøre etter det, hvor jeg vil og hvilken skole jeg vil gå på. Penger må spares og mye må planlegges, i alle fall hvis jeg skal til utlandet som jeg har planer om. Jeg er fast bestemt på at jeg skal til USA og studere, men hele prosessen med visumsøknader, søke på skoler, engelsktester for å i det hele tatt ha en sjangs til å komme inn på skolen jeg vil. Det er så mye! Det er utrolig vanskelig å velge en skole jeg vil gå på. Den må være på riktig sted, ha riktig studietilbud og selvfølgelig kan ikke skoleavgiften være for høy. Jeg vil tross alt ikke ende opp med mange hundre tusen i gjeld om noen år. Her er skolene som står øverst på ønskelisten min.
California State University Long Beach
Er det ikke perfekt?! California State ligger en halvtimes kjøretur fra downtown Los Angeles. Det har liksom både strand og by og flott vær. Skolen har bra studietilbud, som for eksempel en bachelorgrad i Fashion Merchandising & Design som jeg har veldig lyst til å gå. Velger man dette programmet kan man velge mellom tre linjer man vil fordype seg i på en måte. Du kan velge mellom Fashion Merchandising, Fashion Design eller en blanding av disse to. Akkurat nå står jeg mellom Fashion Merchandising og blandingen. Hvis jeg ikke har misforstått totalt, så koster det rundt 65000 kroner i året der, altså rundt 200 000 kroner for hele bachelorgraden (hvis man regner med tre år). Er litt usikker på om en bachelorgrad i USA tar fire år? Selv om Lånekassen ikke dekker det første året, kan jeg likevel med lån og en deltidsjobb klare meg fint. Det er jeg i alle fall ganske sikker på. Hvis jeg måtte ha bestemt meg for en skole i morgen, hadde det blitt denne - uten tvil! :)Fashion Institute of Design and Merchandising i Los Angeles
Alle har vel sett denne skolen? Det er i alle fall den skolen Lauren går på i The Hills. Den ligger i selveste Los Angeles og bare se på bygget da? Skolen ser jo fantastisk ut, både på utsiden og insiden! Hele skolen handler jo om design, både interiørdesign, klesdesign, grafisk design og alt mulig. Programmet jeg har sett mest på her er Apparel Manufacturing Management. Det gir en Associate of Arts degree etter to år. Graden er ikke verdt så mye i seg selv, i alle fall ikke i Norge, men det går an å bygge på med to år Business Management etterpå for å få en bachelorgrad. FIDM virker som en kjempefin skole med godt miljø og jobbmuligheter senere, men prisen er det verre med. Studieavgiften på Apparel Manufacturing Management er på nesten $26,000 per år, altså rundt 300 000 for bare en Associate og Arts degree. Skal man ha en bachelorgrad må man ut med nesten dobbelt så mye. FIDM er vel og bra, men jeg vil ikke ha 600 000++ i studielån. Æsj.


Fashion Institute of Technology New York
Denne skolen har også veldig bra studietilbud! Alle mulige retninger innen design, markedsføring og fotografi. Studieavgiftene er heller ikke så ille i forhold til andre skoler i USA fordi denne skolen er et statlig universitet akkurat som California State University. I alle fall tror jeg det. Velger man Fashion Merchandising Management har man veldig mange muligheter. Man kan søke om internships, reise til Firenze og lære italiensk og være med på mange andre turer og besøke mange andre viktige steder innen moteindustrien som Paris og Roma. Disse turene koster det penger å være med på, men ikke veldig mye i forhold til hva man får oppleve tror jeg :) Studieavgiften på dette programmet ligger på rundt $12600 i året, altså 73000 norske kroner, og tilsammen rundt 300 000 for en fireårig bachelorutdannelse. Ikke så dyrt, men then again - det er kjempedyrt å bo i NY.

Så her er min topp 3-liste. Er det flere som vurderer en utdannelse i utlandet?

8 Comments:

Anonymous by Helene said...

Sv: Takk takk :)

Jeg har kjempelyst til å gå på enten FIDM eller Parsons The New School of Design i NY.

Thursday, January 21, 2010 11:28:00 PM  
Anonymous Anette said...

Du kan bare glede deg til USA, om du skal dit !:D

Jeg skal på utvekslingsår til høsten, og gleder meg som bare det. Har vært i USA før og det er jo så utrolig kult!

Friday, January 22, 2010 12:17:00 PM  
Anonymous Anette said...

Sv: ååh, 4 uker blir sikkert herlig!
Ja, tar 2.året der:-D Vet ikke hvor enda, men blir nok en opplevelse uansett hvor jeg havner! =)

Friday, January 22, 2010 7:00:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Åååå, det er slike skoler man bare kan drømme om... Jeg tror nok at du skal greie det uten hundre tusener i gjeld om noen år, min stesøster har gått på kunst skole i England, bor i japan faktisk nå, men hun har ikke gjeld opp til ørene... Men det er vel litt annet i USA da.. :S


www.fiksit.blogg.no

Friday, January 22, 2010 9:16:00 PM  
Blogger Karoline said...

Anne Karoline: oj, det hørtes spennende ut :D håper jeg klarer det. tror det kan gå greit hvis jeg får tillatelse til å jobbe ved siden av :)

Saturday, January 23, 2010 12:56:00 AM  
Blogger Carina said...

Så utrolig spennende! Du kommer sikkert til å finne ut av det etterhvert :)

Selv har jeg minst noen hundre tusen i lån i slutten av dette semesteret, og etter ett år i Dublin vil det definitivt bli ett par hundre tusen til :( Men det er så absolutt verdt det!!

Saturday, January 23, 2010 1:00:00 AM  
Anonymous Anette said...

Sv: Nei, jeg har ikke søkt på noe spesiell stat. Jeg måtte søke på ett ekstra reiseprogram for å velge en spesiell stat, og det var ikke så viktig for meg. :)

Saturday, January 23, 2010 12:37:00 PM  
Anonymous Mille said...

Hei. Jeg skal også gå på college i USA (1. valg: USC, 2. valg: UCF), og jeg har søkt MASSEEE om dette. Har sett på CSULB selv, men liker skolene over bedre :) MEN hvertfall! En bachelorgrad i USA tar 4 år. Grunnen til dette er fordi at de har ett år mindre på videregående. Så 3. året vårt er på en måte noe av det samme som deres freshman year på college. Det er også derfor dette året som regel ikke støttes.

Jeg tror 65 000 kr. i året ikke stemmer helt. Da er det hvertfall SYKT billig. Mulig du har funnet prisen til out of state students? Den er nemlig på $3 000 eller noe. Men vi er jo internasjonale studenter, og kostnaden der er nærmere 140 000 kr. pr. år. Du kan se her: http://collegesearch.collegeboard.com/search/CollegeDetail.jsp?collegeId=1486&profileId=9

Kan være du har sett på collegeboard før, men hva vet vel jeg? :P Hvis det er noe mer du lurer på, så KAN det være jeg kan svare. Jeg går ikke på college ennå eller noe, men researcher om det hver eneste dag fordi jeg gleder meg så sykt!

Monday, January 25, 2010 11:03:00 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home